Bijenoases in wording...

Op de volgende plekken zijn we bezig om een bijenoase met meerjarige, inheemse bloemen en planten aan te leggen. Wil je ons helpen? Sponsor dan meters bloemen voor één van deze plekken. 


Bijenoase Hoorn-Medemblik

In september 2017 zaaiden leerlingen van basisschool Parcival bijenbloemen bij het station van de Museumstoomtram in Hoorn. Dit is het begin van de aanleg van de bijenoase langs het spoor. In april van dit jaar is de berm bij Medemblik en Wognum ingezaaid door leerlingen van De Piramide. Voor een bijenoase van 3.500 m2 bij het dorpje Blokker worden nu meters geworven via de campagne Give the change in samenwerking met Triodos Foundation.

 

Bijenoases staan of vallen met de juiste bloemenkeuze en met bijvriendelijk terreinbeheer. We maken dan ook altijd goede afspraken met de terreinbeheerders en zorgen voor de beste meerjarige bloemenmengsels voor de betreffende locaties.

Volg ons actuele nieuws op Facebook en Twitter.

Samen maken we meer meters met:Bijenoase Maartensdijk (15.000 m2)

De Jersey stieren van Jacob Beeker hebben een goed leven. In plaats van naar de destructie, lopen ze straks door de bloemrijke weides van de Biltse landgoederen Vollenhoven, Houdringen en Eyckenstein. Veehouder Jacob Beeker vindt dat dieren recht hebben op een goed leven, niet alleen zijn stieren, maar ook de vogels en de bijen. Het totaalsysteem moet weer kloppen en daar draagt hij met zijn boerderij aan bij.

 

In april zijn de akkerranden van een gerstakker ingezaaid. Daarmee wordt het deze zomer een groot feest voor vogels, bijen, hommels en vlinders op de akkers van boerderij Eyckenstein!

Fotograaf Lex van Boetzelaer:

Volg ons actuele nieuws op Facebook en Twitter.

Samen maken we meer meters met:Onze bijenoases

Op de volgende plekken hebben we bijenoases aangelegd met meerjarige, inheemse bloemen en planten.


Bijenoase Nijmegen (1.000 m2)

In oktober 2017 is de eerste bijenoase aangelegd: de middenberm van de Heijendaalseweg in Nijmegen is ingezaaid met een bloemenmengsel van Cruydthoeck vol meerjarige inheemse bloemen voor wilde bijen, hommels en vlinders. Radboudumc heeft in 2016 en 2017 bijenoases als kerstpakket aangeboden aan haar medewerkers. In samenwerking met de groenbeheerders van Radboudumc en NL Bloeit hebben we met de 180 gesponsorde kerst-meters 1000 m2 bijenoase aan kunnen leggen. In 2018 wordt een tweede bijenoase aangelegd met de 255 gesponsorde kerst-meters.

Samen maken we meer meters met:Bijenoase Utrecht (200 m2)

Op 29 november 2017 hebben we samen met basisschool de Pijlstaart, gemeente Utrecht, The Pollinators en De Bijenkorf 15.000 biologische bollen geplant in park Paardenveld in Utrecht. Nadat in het voorjaar 2018 de muizen zich te goed hebben gedaan aan de bollen kunnen nu gelukkig de bijen en hommels hier terecht voor een gevarieerde lunch met krokussen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en zelfs kievietsbloemen. De eerste wilde bijen zijn hier al waargenomen!

Samen maken we meer meters met:Bijenoase Arnhem (100 m2)

In 2017 is een tweede bijenoase in Arnhem ingezaaid in de Vlindertuin Zypendaal met een meerjarig puur margrietmengsel van Biodivers. De gemeente Arnhem heeft de grond zaaiklaar gemaakt. Deze tuin is opengesteld voor publiek en wordt beheerd door

IVN. De bijenoase heeft een eerste schrale zomer gehad door de droogte en is in sinusbeheer gemaaid.

Samen maken we meer meters met:Bijenoase Arnhem (500 m2)

Arnhem Zoemt: Bij het Arnhems Labyrint hebben we onze eerste bijenoase aangelegd in mei 2016. Het eerste jaar bloeiden de éénjarige bloemen volop en kleurrijk. Wat een aantrekkingskracht op hommels,

honingbijen wilde bijen, kinderen en ouderen! In 2017 hebben de meerjarige planten gebloeid. Onder meer margriet, knoopkruid, wilde peen, duizendblad en rolklaver. Meer ingetogen qua kleur zijn dit de juiste bloemen voor wilde bijen.  

Gemaaid wordt er door vrijwilligers van het Labyrint samen met de vrijwilligers van de IVN bijenoase in Zypendaal. De eerste samenwerkende bijenbrigade van Arnhem is een feit!

Samen maken we meer meters met:Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op (zie onder).